Sommerfugle i haven
Sommerfugle fascinerer med deres flagrende væsen og flotte farver. Hvem vil ikke gerne have glæden ved sommerfugle i haven?Sommerfugle kan tiltrækkes til ens have, hvis man sørger for blomster med nektar gennem hele havesæsonen, hvor sommerfuglene kan hente energi. Desuden kan de godt lide områder med varme, sol og læ. Man kan lave en slags sommerfuglebar, der er et varmt sted, som får sol fra syd fyldt med gode nektarplanter og gerne med sten og en jordvold til at skabe varme.
Af vilde blomster er f.eks. hjortetrøst, blåhat, tidsel, knopurt og kurveblomster generelt gode nektarkilder. Det kan være en god idé at vælge planter med lang blomstring, hvilket f.eks. krydderurten merian og blåhat har. Træer som pil og tørst er også nyttige for sommerfugle, ligesom nogle sommerfugle som Admiral og Det hvide C går på overmoden nedfaldsfrugt i efteråret.
Sommerfugle har brug for særlige planter for at kunne yngle, da deres larver alene spiser bestemte vilde planter. Nældens Takvinge og Dagpåfugleøjes larver lever af brændenælder, Randøjers larver lever på græsarter, mens Almindelig Blåfugl bl.a. lægger æg på den gule kællingetand, som er let at indføre i haven.
DN har godt materiale om sommerfugle, navnlig kan hæftet 50 planter til sommerfugle varmt anbefales. Hæftet kan købes eller downloades hos DN her https://plantekatalog.dn.dk/.
Facebook-gruppen Sommerfuglehaver.dk også god til at få mere viden.
Tidlige sommerfugle i Ediths kolonihave
Blandt de tidligste sommerfugle i min have er Nældens Takvinge – vores nationalsommerfugl – og den flotte Dagpåfugleøje, som flyver fra marts, dog afhængig af vejret. De overvintrer som voksne sommerfugle og viser sig så snart vejret er lunt. Begge sommerfugle har en lang flyveperiode og kan ses til hen i efteråret.
Citronsommerfugl, hvor hannen er citrongul og hunnen hvid/grønlig, flyver også tidligt. Det er ikke lykkedes mig at se Citronsommerfugl i min have, men jeg har købt dens værtsplante, som er busken tørst. Nu håber jeg så, at den dukker op før eller siden i min have.
En anden tidlig sommerfugl er den lille Skovblåfugl, som overvintrer som puppe. Den flyver fra april. Skovblåfugl kan kendes fra andre blåsommerfugle ved at være metalblå og have små sorter pletter på undersiden. Den er ret almindelig i haver i vores område og ses ofte flyvende som et blå glimt.
De tidlige sommerfugle har særligt brug for varme og nektar. Derfor er de glade for sten i solen, og flade, åbne blomster som dem på billederne, der er vorterod, forglemmigej og kærmindesøster. Blomstrende pil er også en sællert blandt de tidlige sommerfugle og bier.
Senere forårssommerfugle
I april og maj dukker den charmerende Aurora op. Hannen er hvid med gulorange vingespidser og derfor let at genkende, hvorimod den hvide hun ligner kålsommerfugle. Hvis man har værtsplanten løgkarse i haven, kan man være næsten sikker på at få besøg af Aurora.
Grønåret Kålsommerfugl er ligesom Lille og Stor Kålsommerfugl fremme fra slut april og hen i efteråret. Grønåret Kålsommerfugl lægger æg på korsblomstrede planter som løgkarse og engkarse, men sjældent på kål som de øvrige kålsommerfugle. Alle tre slags hvide kålsommerfugle er almindelige i haver og også alle mulige andre steder, da de flyver meget omkring efter blomster med nektar. Hvis man planter kål i haven, vil man næsten med sikkerhed få fornøjelse af larverne fra Lille og Stor Kålsommerfugle.
Højsommer
I min have ses på varme dage i højsommeren de hurtige, hvide glimt af kålsommerfugle, der afsøger mulighederne. Også Dagpåfugleøje og Nældens Takvinge lægger mere roligt vejen forbi haven.
En af min yndlingssommerfugle er den lille Almindelig Blåfugl. Jeg er så heldig at have tørre, varme område i nærheden af haven, hvor Almindelig Blåfugls værtsplanter bl.a. den gule kællingetand trives. Derfor dukker Alminelig Blåfugl af og til op hos mig hen på sommeren og søger mine kællingetand. Hannen af Almindelig Blåfugl er nærmest lysende blå, især de helt nye hanner, mens hunnen varierer i fine brunlige og blålige nuancer.
Det hvide W har navn efter aftegning af et W på vingerne. På billedet er W´et dog delvist spist, da sommerfuglen har mistet sin hale. Det hvide W har elmetræer som værtsplante og lever mest oppe i trækronerne af honningdug fra bladlus. I min have kan den pludselig vise sig, oftest i planten mandstro, som den skulle være særlig glad for.
Græsrandøje er sammen med Kålsommerfuglene en af de almindeligste sommerfugle i Danmark. Græsrandøje kræver højt græs til dens æg og larver, hvad der ikke er så meget af i min lille have. Den finder alligevel ind i haven af og til, sikkert i søgning efter blomster med nektar. På billedet er en hun (tv) og en han-græsrandøje. Generelt er hunnerne størst og har stort øje.
Sensommer
Sommerfuglesæsonen sluttes i min have nærmest med et festfyrværkeri. Jeg har et pæretræ med søde pærer, der let bliver overmodne. Jeg har fundet ud af, at hvis jeg etablerer et frugtfad med pærerne og evt. overmodne æbler og en sjat rødvin, har Admiral og Det hvide C en fest. 5-7 Admiraler og enkelte hvide C´er flakser i sensommeren fast rundt i min lille have fra morgen til aften.
Admiral er en flot, mørk sommerfugl, der kommer som træksommerfugl sydfra i maj-juni. Den lægger så æg på dens værtsplante stor nælde (brændenælde). Næste generation er de sommerfugle, som kommer i min have fra medio august og hen i september for at tanke nærring op, før de igen flyver sydpå. Blomstrende vedbend er også elsket af Admiraler, da vedbend blomstrer sent.
Det hvide C har navn efter et tydelig hvidt c på den brunlige underside. Oversiden er er orange med brunlige pletter. Det hvide C er den af vores sommerfugle, som har mest takkede vinger. Sommerfuglen har lang flyveperiode fra tidlig forår til hen i oktober.
Mit frugtfad tiltrækker også natsværmere, så jeg smutter også ud i mørket med lyset fra mobilen for at tjekke fadet. Jeg har været så heldig at se Rødt Ordensbånd, som er en stor natsværmer med iøjefaldende røde og sortstribede bagvinger.
Efterskrift
At give gode forhold for sommerfugle i haven med vilde blomster, udvalgte værtsplanter for larverne, læ og varme steder har givet mig mange gode oplevelser med sommerfugle. I tillæg er min have blevet hjem for vilde bier, svirrefluer og ikke mindst græshopper, hvis lyd for mig er ultimativt forbundet med sommer.